Berkenblad

Gisteren drie strengen geverfd met berkenblad. Eerder deze week had ik verse blaadjes geplukt van jonge berken. Dat heb ik laten weken, laten koken en weer laten weken. De dag voor het verven heb ik de wol en de proefstalen voorgebeitst. Een bad met ijzersulfaat, een met kopersulfaat en een met aluin en wijnsteen. Die baden hebben ook een nacht staan weken, en uiteindelijk dus gister de wol een uur tegen het kookpunt in het verfbad gehouden en daarna de hele nacht laten afkoelen in de pan. Vanmorgen de wol er uit gehaald en zie hier het resultaat.

Ik ben verbaasd over de groene kleur, had meer geel verwacht zoals bij eerdere verfbaden met berkenblad. Ligt dat aan het seizoen, dat de blaadjes nog zo vers zijn? Of ligt het aan de voorbeits? Koper- en ijzersulfaat hebben natuurlijk zijn inwerking, maar wijnsteen?

Dit moet dus nog eens gedaan worden, een nieuw verfbad met enkel aluin. Morgen het bos weer in.

Yesterday I dyed three strings with birchleaves. Earlier this week I had picked fresh leaves of young trees. I let it soak some days, boiled it and let it soak again. The day before dyeing I’ve mordating the wool and the samples. One with iron sulfat, one with coppersulfat and one with alum and creme de tarte. Those bath’s have been soaking overnight as well, an d finally I could heat the material in the dyepot up to 90 ˚C for one hour, and let it cool off in the pot overnight. This morning I took the wool out, and here the results. I’m surprised by the moss-green colour. I had expected more yellow as usual with birchleaves. Is it because it’s so early in the season, and the leaves are so fresh? Or is it the mordant? I can imagen the effects of copper and iron, but creme de tarte?

So this has to be done again, but then with only alum as a pre mordant. Out to the forest again tomorrow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.