Op zoek naar groen, deel 2

Groen is een moeilijke kleur om natuurlijke te verven. Voor grote projecten wordt groen meestal gemengd met blauw (indigo) en geel (wouw) vanwege de licht- en was echtheid. Of doordat gele verfstof gemengd wordt met ijzer- of kopersulfaat, wat ook groene kleuren oplevert. Voor produkten die niet heel erg lang mee hoeven te gaan, zijn er wel een paar planten die een redelijk bestendige groen geven.

Vorig jaar zomer hebben mijn buurvrouw en ik vrolijk geexperimenteerd met duizendblad (achillea millefolium). De plant staat niet bekend als een geweldige kleurgever, maar er zitten verschillende goede grondstoffen in, dus zeker het proberen waard. Met hulp van azijn, bicarbonaat en ijzersulfaat kregen we prachtige kleuren. Heldergroen, olijfgroen en grijsgroen. Ik heb de proefstaaltjes gewassen en op een zonnige plaats getest, en na één jaar zien ze er nog goed uit.

Ik wou het experiment deze zomer herhalen, en een eventuele mooie groen gebruiken voor het vestje. Ik heb de aantekeningen van vorig jaar er bij gehaald, maar helaas, er viel geen touw aan vast te knopen. Wat was wat, hoeveel, hoe lang gekookt, met wat? Ik vermoed dat de buurvrouw en ik zo gezellig aan het babbelen waren dat we geen aandacht hadden voor onze notities.

Looking for green, part 2

Green is not an easy colour to dye naturally. For big projects green is mostly blended with blue (indigo) and yellow (dyer’s weed) because of it’s fastness, or by adding iron- or coppersulfate to yellow dye, which makes it green as well. For products that doesn’t have to last for a long time there are some plants you can use to get green.

Last summer my neighbour and I have been jolly experimenting with yarrow (achillea millefolium). This plant is not known as a spectacular colour plant, but it contains some good materials, so it’s definitely interesting. With adding vinegar, baking soda and iron sulfate, we managed to get some really nice colours. Clear green, olive green, gray green. I washed the samples and let them on a sunny spot, and after one year they’re still looking good. I wanted to redo this experiment and perhaps use this plant for the cardigan.

When I checked the notes of last year I really got confused. What was what, how much, how warm, with what, etc. I assume my neighbour and I busy talking to concentrate on understandable notes..

(#duizendblad, #achilleamillefolium)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.