Meekrap

Dit jaar heb ik voor het eerst meekrap (rubia tinctorium) gekweekt. Vooralsnog staan de planten in potten in de kweektuin, zodat we ze water kunnen geven. Ik hoop dat ik de planten later dit jaar in de verfwei kan zetten, als de grond weer vochtig is, na deze lange, droge zomer.

Volgens “de regels” kunnen de wortels van meekrap in het derde jaar geoogst worden, maar natuurljk kan ik niet zo lang wachten. Dus ik heb van een paar planten de wortels uitgegraven en ze in een glazen pot met regenwater gestopt. Ik heb er wat, met aluin voorgebeitste proefstaaltjes bij gedaan en de pot in de zon gezet.

De lichtste kleur heeft maar een dag in de pot gezeten, de middelste kleur vier dagen. De donkerste kleur was ik vergeten en heb ik na ongeveer drie weken uit de pot gehaald. Meer tijd geeft dus meer kleur bij zon-verven.

(Text continues below the photos)

Madder

This year I grew madder (rubia tinctorium) for the first time. For now the plants are still in pots in the garden, so we can give them water. I hope to plant them in the colour plant field later on this year, when the soil is moisture again after this long, dry summer.

According “the rules” the roots of madder can be harvested in their third year, but off-course I can’t wait that long.. So I’ve dug up some of the roots and put them in a pot off glass with rainwater, and added some alum mordanted samples of wool. Then I put the pot in the sun.

The lightest one had been in the pot for only one day, the middle colour for four days. The darkest one I ad forgotten and has been in the pot for about three weeks. Time does well with solar dyeing!

#meekrap #madder #rubiatinctorium #natuurlijkverven #naturaldyeing #wol #wool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.